תקציר:

  • החשבון השוטף הסתכם בשנת 2006 בעודף של 4.9 אחוזי תוצר, עודף גבוה וחריג הן בפרספקטיבה היסטורית והן בפרספקטיבה בין-לאומית.  
  • העודף הגבוה בחשבון השוטף מבטא בעיקר את ההשפעות של הרפורמה במס, הפועלת לגידול ההשקעות בחו"ל, של חיסכון ציבורי מעבר לצפוי ושל ריבית מקומית דומה ברמתה לריבית בארה"ב; אלה לוחצים לפיחות נומינלי וריאלי, ובכך תורמים בשנים האחרונות להרחבה ניכרת של העודף בחשבון השוטף.  
  • כמו כן פועלים במשק כוחות לירידה בהשקעות ועלייה בחיסכון כאחוז מהתוצר, שמשמעותם עלייה של העודף בחשבון השוטף. עם כוחות אלו נמנים הירידה של מספר העולים לישראל ,הלוחצת לירידה בהשקעות; השינוי המבני במשק, הפועל להקטנת ההשקעות הפיזיות בו ולהגדלת ההשקעה בהון אנושי - השפעות שאמנם עשויות להתקזז, אולם לנוכח מגבלת הנזילות של הפרטים ואי הוודאות שלהם לגבי התשואה להשכלה, השפעת הירידה בהשקעות הפיזיות חזקה יותר; צמצום רשת הביטחון הסוציאלי, המגדיל את אי-הוודאות של הפרטים לגבי מצבם הכלכלי בעתיד ולוחץ להגדלת החיסכון הפרטי.  
  • הצמיחה המהירה בשלוש השנים האחרונות תוך גידול העודף בחשבון השוטף, בניגוד לתקופות צמיחה קודמות, שבהן התרחב הגירעון בחשבון השוטף, מבליטה את עוצמת הכוחות הפועלים ליצירת העודף: היצוא, שהוא גורם חשוב בהובלת הצמיחה, והכוחות קצרי הטווח התומכים בשער חליפין ריאלי מפוחת הביאו יחד לעודף בחשבון השוטף, במקביל לצמיחה המהירה.  
  • בשנת 2006 נמשכה המגמה הגוברת של יצוא השקעות נטו, תוך התרחבות של זרמי ההשקעות אל המשק וממנו לרמות שיא. מגמה זו, שהחלה בשנת 2002, מבטאת את השתלבותו של המשק בכלכלה העולמית, ונובעת הן מכוחות גלובליים והן מגורמים מקומיים.  
  • התהליכים הגלובליים-שהשפיעו השנה על החשבון הפיננסי הם בעיקרם מחזוריים - ביניהם המשך מגמה עולמית של מיזוגים ורכישות, שפעלה לגידול היקף ההשקעות הישירות של תושבי חוץ בישראל, וירידות חדות של מדדי המניות בשווקים המתעוררים במאי-יוני, שפעלו לירידת היקף ההשקעות הפיננסיות הן של תושבי חוץ בישראל והן של תושבי ישראל בחו"ל. ההשפעות המקומיות אשר הביאו לגידול של תנועות ההון הן בעיקרן מבניות, ונבעו מרפורמות בשווקים הפיננסיים.  
  • השוואה ארוכת טווח למדינות דומות לישראל מלמדת כי ישראל, בדומה למדינות מתפתחות, מייבאת נטו השקעות ישירות, אמנם בהיקף נמוך יחסית. בשנים האחרונות ניכרת מגמה של עלייה בהיקף ההשקעות הנכנסות והיוצאות באחוזי תוצר.  
  • חלקן של ההשקעות הישירות התורמות במישרין להצבר ההון בסך ההשקעות הישירות עלה מתחילת העשור, אך ירד בשנתיים האחרונות, על רקע תהליכי ההפרטה.  


מאזן התשלומים - הקובץ במלואו