תקציר:
- בחשבון השוטף הסתכם השנה ב-1.6 מיליארדי דולרים, לעומת 4.5 מיליארדים אשתקד.
- התפתחות החשבון השוטף במהלך השנה לא הייתה אחידה: במהלך שלושת הרביעים הראשונים נמשכה הצמיחה של היצוא והיבוא. ברביע הרביעי, עם החרפת המשבר הריאלי בעולם, התחוללה תפנית: היצוא והיבוא ירדו בשיעור חד של כ-10 אחוזים (בדולרים, לעומת הממוצע בשלושת הרביעים הראשונים של השנה.
- החרפת המשבר העולמי ברביע הרביעי הביאה לצניחת היצוא (ללא אניות ,מטוסים ויהלומים) ב-1.2 מיליארדי דולרים, ומאידך - לירידה חדה של מיליארד דולרים בהוצאה על יבוא דלק (לעומת הממוצע בשלושת הרביעים הראשונים של השנה.
- השנה היה ייסוף נומינלי וריאלי ניכר של השקל (ביחס לשותפות הסחר של ישראל,) למרות התמתנות הפעילות הכלכלית במשק. הסיבה לתופעה חריגה זו של התחזקות השקל תוך מיתון הפעילות היא, שפגיעתו של המיתון העולמי במשק הישראלי הייתה מתונה יחסית לפגיעתו במשקים אחרים, ולכן גבר, בשלושת הרביעים הראשונים של השנה, יבוא ההון נטו למשק.
- על רקע המשבר העולמי הצטמצמו השנה מאוד תנועות ההון ברוטו בתיק-למסחר של ישראלים בחו"ל ושל זרים בישראל - בניגוד למגמות ארוכות הטווח .לעומת זאת זרמי ההשקעות הישירות לישראל וממנה טרם הושפעו מהמשבר.
- השנה הגדיל בנק ישראל מאוד את יתרות מטבע החוץ שברשותו, מהלך ששיפר את חסינות המשק בזמן המשבר העולמי. השוואה בין-לאומית של היתרות בשנת 2007 מלמדת שרמתן בישראל אינה חריגה ביחס למדינות שרמת הסיכון בהן דומה.
מאזן התשלומים - הקובץ במלואו