תקציר:
- שנת 2008 בשוק העבודה אופיינה בגידול התעסוקה, ירידת האבטלה ועליית השכר הנומינלי; במהלך השנה חלה תפנית במחזור העסקים, שהתבטאה גם בתפנית בשוק העבודה.
- במחצית הראשונה של השנה התקרב שוק העבודה לתעסוקה מלאה: התעסוקה התרחבה במהירות, ושיעור האבטלה ירד. זאת תוך התייצבות של שיעור ההשתתפות, לאחר עלייה מתמשכת, ועלייה ניכרת של השכר הנומינלי למשרת שכיר.
- במחצית השנייה ניכרו היטב סימני האטה: בלימה בהתרחבות ואף התכווצות של התעסוקה, עלייה באבטלה, במיוחד בקרב המשכילים, וירידה של השכר הנומינלי למשרת שכיר במרבית הענפים. נראה כי הפעם תגובת שוק העבודה למיתון מהירה יחסית לעבר.
- בניגוד לשנים קודמות התרחבות התעסוקה במגזר העסקי הובלה ב- 2008על ידי מספר ענפים העתירים בעובדים לא-משכילים - ענפי המסחר והשירותים שרמתם הטכנולוגית נמוכה - ואלה תרמו תרומה בולטת לירידה בשיעור האבטלה. עליית הביקוש לעובדים לא-משכילים והתרופפות האכיפה הביאו לעלייה מהירה בהעסקת לא-ישראלים.
- השפעת המשבר העולמי הורגשה תחילה בענפים המתקדמים: התרחבות התעסוקה בשירותים המתקדמים הואטה, ובתעשיות הטכנולוגיה העילית אף נבלמה. כמו כן הייתה עליית השכר הנומינלי בענפים המתקדמים איטית יחסית לעבר, ואף יחסית לזו של שאר הענפים.
- בשנת 2007 קבעה הממשלה יעדים בתחומי התעסוקה והעוני במסגרת האג'נדה הכלכלית-חברתית. יעד מרכזי של פורום האג'נדה הוא הגדלת שיעור התעסוקה במגזרים שבהם שיעור זה נמוך במיוחד. השגת יעד התעסוקה בתקופת המיתון המסתמן תהיה קשה יותר מאשר בשנים 2007-2008.
- לנוכח כניסתו של המשק למיתון ראוי שהמדיניות בשוק העבודה תפעל למזעור הפגיעה בביקוש לעובדים ולהשקעה בהונם האנושי .נוסף על כך יש לחזק את האכיפה לגבי העסקת עובדים לא-ישראלים ולהקל בתנאים לקבלת דמי אבטלה.
שוק העבודה - הקובץ במלואו