תקציר:
- לאחר שנתיים של מגמות חיוביות והתאוששות מהירה מפגעי המשבר הגלובלי של 2008, חלה בשנת 2011 תפנית לרעה במערכת הפיננסית המקומית.
- מצבה של המערכת הפיננסית ב-2011 על פי מספר משתנים טוב יותר משהיה ערב המשבר של 2008, ואילו על פי משתנים אחרים מצבה טוב פחות: יחס החוב של המשק נמוך, הן לעומת העבר והן לעומת מדינות אחרות, יתרות המט"ח גדלו מאוד, יחסי ההון בבנקים עלו, בשוק אג"ח החברות כבר פועלת תשתית להסדרי חוב, ומערך התשלומים והסליקה במשק שודרג. כנגד זאת עלו הסיכונים הגיאו-פוליטיים, וכך גם היקף החובות הבעייתיים שיש למחזר בשוק אג"ח החברות; הורע גם מצבן של הקבוצות העסקיות, שהן הלוות הגדולות בשוק אג"ח החברות, וכן מהבנקים, ויש חשש לתפנית שלילית בענף הבנייה למגורים, שחשיפת הבנקים אליו גדלה בשנים האחרונות.
- ההתפתחויות השליליות במערכת הפיננסית המקומית ב-2011 הושפעו בעיקר מעליית הסיכונים בסביבה המקרו-פיננסית העולמית, בשל החרפת משבר החובות באירופה, וכן מהתגברות הסיכונים המקומיים: עליית אי-הוודאות הגיאו-פוליטית באזור והחשש מהשלכות המחאה החברתית על התקציב ועל רווחיות החברות.
- עוצמת הזעזוע בשווקים הפיננסיים המקומיים דמתה לעוצמתו בשוקי אירופה והמשקים המתעוררים. היא התמקדה בשוק המניות ובשוק אג"ח החברות, אשר הגיבו למשבר בעוצמה רבה וביטאו חשש מהשלכותיו על רווחיות החברות ועל יכולתן לפרוע את חובותיהן במועד. החל מהרביע האחרון של 2011 ובתחילת 2012 הביצועים בשווקים הפיננסיים המקומיים מפגרים אחרי הביצועים ברוב השווקים הגלובליים, כנראה בהשפעת הסיכונים המקומיים.
- שוק האג"ח, שהתרחב במהירות בשנים 2007-2005, תוך ירידה של איכות החוב המונפק, היה מוקד הסיכון למערכת הפיננסית המקומית ב-2011: מירווחי הסיכון בשוק עלו, בעיקר לחברות לא-מדורגות, לחברות מענף הנדל"ן ולקבוצות העסקיות הגדולות, הנפקות האג"ח פחתו במחצית השנייה של השנה, והיקף החובות הבעייתיים עלה.
- התרחבותו המואצת של שוק אג"ח החברות אפשרה את הגדלת המינוף והסיכון של קבוצות לווים וענפים, שאלמלא השוק החוץ-בנקאי לא היו יכולים להגדיל את חשיפתם בשיעורים כאלה. בשל ריכוזיות האשראי, וכיוון שהלווים הגדולים בשוק החוץ-בנקאי הם גם הלווים הגדולים מהבנקים, גדלה גם חשיפתם של הבנקים ללווים אלה.
- לאחר שני רביעים של רווחיות גבוהה נפגעה רווחיותם של הבנקים ברביע השלישי של השנה, על רקע התממשותם של סיכוני שוק בתיק ניירות הערך שלהם והרעת המצב הריאלי במשק. גם יחס הלימות ההון של הבנקים ירד ברביע השלישי, אך זאת בעיקר כתוצאה מיישום ההוראות החדשות בדבר חובות פגומים וזכויות עובדים. חשיפתם הישירה של הבנקים למדינות הפריפריה באירופה זעירה.
- במחצית השנייה של 2011 התמתן משמעותית קצב עלייתם של מחירי הדירות, וברביע השלישי של השנה המחירים אף ירדו מעט, לאחר עליות רצופות ומהירות של כ-60 אחוזים מאז 2008. הרקע להתמתנות עליות המחירים בשוק הדיור היה העלאת ריבית בנק ישראל וצעדים מקרו-יציבותיים שנקט בנק ישראל, לצד צעדים של הממשלה ובעידודה להגדלת היצע הדירות, וכן גידול של היצע הדירות בתגובה לעליית המחירים.
- התמשכות ההאטה בעולם, וכמובן החמרתה, וכן עלייה נוספת של הסיכון הגיאו- פוליטי באזור עלולות להוביל להידוק בהיצע האשראי; זאת על רקע פגיעותו של שוק אג"ח החברות והיערכות הבנקים להגדלת יחס ההון הראשוני שלהם בשנים הקרובות, כדי לעמוד בסטנדרטים הבין-לאומיים.
המערכת הפיננסית ויציבותה - הקובץ במלואו