תקציר:
- בשנת 2007 ובמחצית הראשונה של 2008 הצטמצמו ממדי העוני על פי מרבית המדדים המקובלים: תחולת העוני, מדד SEN ושיעור העניים הצורכים מתחת לקו העוני ירדו. עם זאת נותרו ממדי העוני ברמה גבוהה מאוד ,הן בהשוואה למדינות OECD והן בפרספקטיבה היסטורית.
- ממדי העוני גבוהים במיוחד בקרב ערבים וחרדים, שתי קבוצות אוכלוסייה המתאפיינות בשיעורי תעסוקה נמוכים ובפריון ילודה גבוה.
- תחולת העוני היחסי ירדה למרות עלייתו של קו העוני ב-4.2 אחוזים - בעקבות עלייתה של ההכנסה החציונית לנפש, שנבעה מהצמיחה המהירה במשק בתקופה זו. כתוצאה מהתפתחות זו, ירידתה של תחולת העוני לפי הגישה המוחלטת הייתה גדולה יותר. מ-2006 ל-2007/8 ירדה תחולת העוני היחסי ב-1.5 נקודת אחוז, ותחולת העוני על פי הגישה המוחלטת ירדה ב-2.5 נקודות אחוז.
- צמצום ממדי העוני נבע בעיקר משיפור מצבן היחסי של אוכלוסיות חלשות בשוק העבודה, ובמיוחד מעליית שיעורי התעסוקה בקרבן. העלייה בשיעורי התעסוקה משקפת מצד אחד את חלחול הצמיחה אל האוכלוסיות החלשות בתקופה זו, ומהצד האחר - את השפעת הקיצוץ בקצבאות.
- תחולת העוני לפני תשלומי העברה ומסים ירדה ,ורמתה דמתה לזו של שלהי שנות התשעים. ואולם, תרומתה הישירה של המדיניות להפחתת העוני באמצעות תשלומי ההעברה נותרה נמוכה גם ב-2007 המשך לירידתה הניכרת מאז שנת 2001. לפיכך תחולת העוני לאחר תשלומי העברה ומסים הייתה ב-2007/8 גבוהה משמעותית מזו של שלהי שנות התשעים.
- לאורך העשור האחרון התרחבו ממדי העוני בקרב משקי בית שבהם לפחות מפרנס אחד. התפתחות זו מבטאת, מצד אחד, את הצטרפותן של אוכלוסיות חלשות יותר למעגל התעסוקה ,ומהצד האחר - העדר מדיניות מספקת לשיפור התמורה לעבודה לאוכלוסיות שכושר השתכרותן נמוך. לפיכך הכניסה לשוק העבודה טרם הבטיחה יציאה מעוני, אך חשוב לזכור כי לעצם ההצטרפות אל מעגל התעסוקה תהיינה בטווח הארוך השלכות חיוביות, שיגברו ככל שתשתפר השתלבותם-בעבודה של המצטרפים.
- באוקטובר 2008 הוחל ביישומו של מס הכנסה שלילי במספר אזורים בארץ. מס הכנסה שלילי יפעל לשיפור רווחתם של עובדים המשתכרים שכר נמוך, ובכך הוא עולה בקנה אחד עם המדיניות הכוללת להפחתת ממדי העוני דרך הגדלת התעסוקה. הרחבת פריסתה של התוכנית צפויה להגדיל את השפעותיה החיוביות.
סוגיות במדיניות הרווחה - הקובץ במלואו