לצפייה בנאום כקובץ word

חברת הכנסת מירב כהן, שולי גרי מנכ"לית בנק ישראל, משה לארי מנכ"ל בנק מזרחי טפחות והמארח שלנו, מכובדיי כולם.

שלום לכם ותודה על הצטרפותכם במפגש השנתי השמיני בנושא "אמנת זמינות פיננסית",

פעם ראשונה שאני משתתף, כמפקח על הבנקים בכנס כזה על אף שאני ככיר את העשייה הרבה בתחום. אני רוצה להתחיל דווקא בלהקריא מכתב תודה שנשלח לאחד הבנקים בחודש הראשון של המלחמה מאחת הנשים שזכו לסיוע.

לא אשכח אותך לעולם!

עזרת לי בצורה הכי אנושית ורגישה שיש!

הבאת אותי למצב של הסכם פשרה ומחיקת החוב! 

אין מילים בפי שיסבירו לך כמה סלעים הצלחתן להסיר מליבי. 

נתתן לי את ההרגשה שהטוב בהחלט מנצח! ושיש לו מקום אדיר בעולם האישי שלי! 

היכולת לסמוך ולהאמין, לקוות ולרצות! 

דברים שאנשים לפניכן גרמו לי להטיל ספק.

אתן גרמתן לי להתחיל לסמוך! לחזור להאמין.

אני מאחלת לכן שנים קדימה של בריאות ואושר!

מי ייתן והטוב שנתתן יחזור אליכן כפליים! 

זה כל כך לא מובן מאליו מבחינתי,

תודה ענקית לכן! 

אתן עושות את העבודה שלכן בצורה הכי אנושית ורגישה שנתקלתי.

אין כמו לפגוש אנשים טובים באמצע הדרך! 

שוב תודה! אין לי דרך להודות לכן מלבד - לכתוב לכן מכתב שהוא כל כולו מדם לבי.

שמרו על עצמכן שנדע ימים טובים מאלה.

תודה ענקית

 

נראה לי שאין הרבה מה להוסיף לאחר דברים אלו, אלא להביע את הערכתי העמוקה לכולכם, על עשייתכם המבורכת והמשמעותית לטובת אוכלוסיות הזקוקות לה כאוויר לנשימה, וביתר שאת, מאז ה-7/10, תאריך בו החיים של כולנו השתנו ללא הכר, מקצה לקצה.

התקופה המורכבת שאנו חיים בה מזמנת אתגרים מרובים ומורכבים באופן קיצוני למשפחות רבות מאד. האתגרים החדשים, מתקיימים לצד אתגרים אחרים שהיו כאן תמיד, בתקופה שקדמה למלחמה, ולעיתים אלה מועצמים בעקבותיה.  בשנת 2023 נרצחו בישראל 22 נשים, מתוכן 6 בתקופת המלחמה. כאילו לא די בחומרתה ובהיקפה של תופעת האלימות במשפחה בימי שגרה, הרי שבעת משבר, היא רק מתעצמת, כתוצאה מהתגברות הלחץ, הטראומה והחרדות הנלווים למצב החירום המתמשך. ההתרכזות בקשיים הנובעים מהמצב המתמשך של המלחמה, עלולים להביא להתעלמות מנורות אדומות שהאישה וסביבתה היו שמים לב אליהן במצב שגרה, והדבר עלול להוביל למצבים מסוכנים שלא יאותרו ולא יטופלו מבעוד מועד.

המפגש היום הוא גם על רקע התקופה המאתגרת עמה מתמודדת החברה הישראלית בימים אלה, והוא בסימן "אלימות כלכלית במשפחה בצל מלחמה". צפוי לנו מפגש מעשיר ומרגש, שמתרכז בנושאים אקטואליים שעולים בתקופה הזאת.

האמנה היא מתווה וולונטרי לסיוע לנפגעות אלימות, לו שותפים אגוד הבנקים, הבנקים, חברות כרטיסי האשראי, בנק הדואר, ארגונים חברתיים ורשות האכיפה והגביה. במסגרת האמנה, מוצעים לנפגעות האלימות, פתרונות פיננסיים המותאמים לצרכים שלהן, במטרה לסייע להן לצמוח מהמשבר אליו נקלעו ולצאת לדרך חדשה ועצמאות כלכלית. הסיוע כיום ניתן הן לנשים השוהות במקלטים ובדירות מעבר והן לאלו אשר מקבלות סיוע בכלל המרכזים למניעה ולטיפול באלימות במשפחה ברחבי הארץ וכן לנשים חסרות מעמד. לפני כשנה, במרץ 2023, הורחבה האמנה כך שגם אוכלוסיות שורדי מעגל הזנות יוכלו להסתייע בה, מתוך ההבנה כי למצבן הכלכלי של אוכלוסיות אלו השפעה רבה על מידת הצלחת תהליכי השיקום שלהן.

השנה נמקד את העשייה שלנו, עליה תשמעו גם במהלך הכנס, בנושא של הגברת המודעות בקרב הבנקאים לזיהוי אלימות כלכלית, מתוך תפיסה שהכשרת הבנקאים בתחום זה עשויה לתרום לצמצום התופעה.

בין הציפיות של הפיקוח על הבנקים מן המערכת הבנקאית, ישנה גם ציפייה עמוקה לנטילת אחריות חברתית ולגילוי מעורבות גבוהה ומשמעותית בסיוע לקהילה. בהקשר זה, אני יכול לומר בלב שלם ובסיפוק רב, כי מידת ההירתמות והנתינה של המערכת הבנקאית למתן סיוע לאוכלוסיות הזקוקות לכך באמצעות האמנה, עולה על הציפיות, ואנו חווים זאת מאז השקת האמנה בינואר 2016 ועד היום. אני שמח לציין שאותה אחריות חברתית של המערכת הבנקאית באה לידי ביטוי ביתר שאת ובצורה מרשימה  בתקופת המלחמה, בסיוע למגוון אוכלוסיות במצוקה – משפחות נרצחים, חטופים, פצועים, מפונים, חיילי מילואים ועוד, וזו הזדמנות להביע את הערכתי העמוקה על כך.

אנשי הקשר במוסדות הפיננסיים מתגייסים לטובת נפגעות האלימות ואוכלוסיות שורדי מעגל הזנות, מתוך מחויבות אמיתית לסייע להן, תוך הפעלת חשיבה יצירתית ואיתור פתרונות ב-Taylor Made  לסוגיות המורכבות איתן הן מתמודדות. הם נותנים לנפגעות מעטפת של ליווי אישי ורגיש, ומספקים להן מענה ייעודי, מקצועי ומהיר לצרכיהן הייחודיים.  

מאז השקתה, סייעה האמנה ל2465 נשים בהתמודדות עם האלימות הכלכלית, וכן לאוכלוסיות שורדי  מעגל הזנות, במגוון נושאים, וביניהם: פתיחת חשבון חדש, הסדר חוב ובירור עיקולים, הקפאת משכנתא, בקשות ליציאה מחשבון משותף, גריעת בעלים מהחשבון, ביטול כרטיסי אשראי ועוד.

לפני שנעבור אל המפגש החשוב המצפה לנו היום, אני רוצה להודות לכל השותפים במלאכה החשובה הזו:

אני מודה להנהלת בנק מזרחי - טפחות, על האירוח הנדיב של באי המפגש היום.

למנהלי ועובדי המוסדות הפיננסים – על מחויבותכם העמוקה, החמלה והאנושיות, לצד המקצועיות והיצירתיות במתן הסיוע האישי לנפגעות. בלעדיכם, כל הקסם הזה לא יכול היה לקרות. 

לשותפות שלנו במשרד הרווחה –  תודה למלי אורגד, טלי רוזנפלדר, שלומית בירנבוים ורעות לוגסי על שיתוף הפעולה הפורה והמאמצים הרבים לאימוץ והטמעה של האמנה במרכזים ובמקלטים.

לשותפתנו ברשות האכיפה והגבייה, אביבה גבאי – תודתנו והערכתנו על שיתוף הפעולה הפורה וכל הסיוע המשמעותי באיתור פתרונות ייעודיים לסוגיות מורכבות.

למנהלות ולצוותי המקלטים והמרכזים – כולי הערכה לעשייה האינטנסיבית, היומיומית והמשמעותית שלכם, ולחזק את פועלכם למען רווחתם של נפגעי ונפגעות האלימות וילדיהם, המתמודדים עם מציאות חיים יומיומית קשה מנשוא.

לאיגוד הבנקים, למנכ"ל האיגוד איתן מדמון על התמיכה הבלתי מסויגת באמנה, ולטיבי רבינוביץ' על חשיבה ועשייה מתמשכת ללא לאות לקידום הטמעה והרחבה של האמנה במערכת הפיננסית.

לעמותת רוח נשית על פעילותה השוטפת, האינטנסיבית והמבורכת להטמעת העבודה במרכזים למניעה ולטיפול באלימות במשפחה בקהילה.

תודה והערכה לארגונים חברתיים נוספים המטפלים בנפגעות אלימות ובשורדי זנות, הלוקחים חלק בליווי המטופלים שלהם לדרך כלכלית חדשה.

וכמובן תודה לעובדי הפיקוח על הבנקים אשר שותפים לעשייה חשובה זאת, ומהווים כוח מניע, מקצועי וערכי, של הפעילות המבורכת הזאת.

תודה לכולכם, על שאתם נוטלים חלק משמעותי בפרויקט החשוב הזה, שהפך עם השנים לחלק בלתי נפרד מהעשייה הבנקאית.

 

בסיום דברי אני מבקש להזכיר את דוח האו"ם שפורסם לאחרונה על ההתקפות המיניות שהתרחשו במתקפת הטרור של חמאס ב- 7.10 וגם בימים אלו בשבי. וכן את  הדוח שפורסם על ידי איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית בנושא. הדוח קובע כי "מניתוח המידע עולה שפגיעות מיניות ומגדריות התרחשו, באופן שיטתי, בכל סוגי הזירות בהן התרחש טבח 7 באוקטובר, וכן בשבי.  הנושא לכאורה לא קשור בקשר ישיר לנושא האלימות במשפחה בכלל  ולאמנת זמינות פיננסית בפרט ואולם בפועל ישנו קשר הדוק בין הדברים שכן החשיפה היומיומית למלחמה ולמעשי הפגיעה המינית הקשה שאירעו במסגרתה גורמים להשלכות קשות לנפגעות מהעבר, בהיותם 'טראומה על טראומה', ואין ספק שהאירועים האלימים הללו מכים בגלים ומשפיעים גם על כל מרחב הנושאים הללו שאנו עוסקים בהם.

מי ייתן וכל החטופים ישובו בשלום אלינו, עוד היום, והלוואי ונדע ימים טובים יותר במהרה.

אני מאחל לכולנו מפגש פורה ומעשיר.