עיקרי הדברים:
  • התקפות החות'ים על כלי שיט בים האדום, שהחלו בחודש נובמבר 2023 , הובילו להסטתם של נתיבי השיט מאסיה ואוקיאניה לאירופה ולים התיכון, מהנתיב הקצר דרך הים האדום לנתיב הארוך סביב כף התקווה הטובה באפריקה. למרות שינוי זה, לא נרשמה פגיעה חריגה ביבוא לישראל מאסיה ומאוקיאניה, ומחירי היבוא לא עלו.
  • לעומת זאת, הסטת נתיבי השיט מהים האדום לכף התקווה הטובה לוותה בירידה זמנית ביבוא מאסיה למדינות OECD אחרות לחופו של הים התיכון. גם ברמה העולמית לוותה הסטת נתיבי השיט בירידה זמנית של כ- 10% בערך הסחר שמשונע בדרך כלל דרך הים האדום, ובעליית מחירי התובלה מסין לאירופה.
  • בפברואר-מרץ 2024 עלו גם מחירי התובלה מסין לארה"ב, התמתנו מחירי התובלה מסין לאירופה, והתאושש הסחר שבדרך כלל משונע דרך הים האדום. דינמיקה זו עולה בקנה אחד עם הסטה של קיבולת התובלה הימית (אניות ומכולות) מאזורים שונים בעולם לנתיבי השיט שבין אסיה לבין אירופה במטרה לפצות על התארכות מסלולי השיט.

לניתוח המלא כקובץ PDF