למצגת המפקח על הבנקים, דניאל חחויאשווילי, במסיבת העיתונאים

לסקירה המלאה

 

במסיבת עיתונאים שהתקיימה הבוקר, סקר המפקח על הבנקים, דניאל חחיאשוילי, בקצרה, את סביבת הפעילות, ההתפתחויות והאתגרים במשק בשנה החולפת, לרבות השפעות התמשכות המלחמה, אשר השפיעו על מערכת הבנקאות ועל תוצאותיה הכספיות. להלן עיקרי הדברים:

  • חוסנה של מערכת הבנקאות איפשר לה להתמודד עם האתגרים המשקיים בסביבת הפעילות ולצד התמשכות המלחמה לאורך השנה, תוך המשך השמירה על יציבותה הפיננסית.
  • הפיקוח על הבנקים בוחן באופן שוטף את סביבת הסיכונים ומוודא כי כריות ההגנה של המערכת הולמות את רמת הסיכון. על רקע זה, ננקטים בפיקוח צעדים כגון התאמה מחדש של מבנה ההון, או צעדים נקודתיים כגון המגבלות שהוטלו על ענף הבינוי למגורים.
  • רווחיותה של מערכת הבנקאות המשיכה להיות גבוהה גם השנה, זאת על רקע סביבת הריבית הגבוהה. אחת הסיבות לרווחיות הגבוהה היא שיעור גבוה של כספים שעדיין נמצאים בחשבונות העו"ש. על רקע זה, ננקטו מספר צעדים, לרבות גיבוש מתווה סיוע בהיקף של שלושה מיליארדי ₪ שיתמקד בהקלות בריביות על יתרה שלילית בעו"ש, מתן ריביות על יתרת זכות, הקלות בעמלות ובריביות על אשראי. מתווה זה הינו המשך ישיר למתווי הסיוע שהופעלו מתחילת המלחמה והוארכו מספר פעמים בשנה האחרונה.
  • הפיקוח פועל כל העת לשפר את רמת ההוגנות של המערכת הבנקאית ללקוחותיה ולשיפור אמון הציבור בה, לרבות הגברת שקיפות הנתונים, יישום הוראה 501, ביצוע בקרות צרכניות ועוד. גם בשנה הקרובה ימשיך הפיקוח בקידום רמת השירות, בבחינת עמלות הבנקים ובבחינת צעדים נוספים להגברת רמת ההוגנות.
  • כדי לקדם תחרות במערכת הבנקאות, פועל הפיקוח בשלושה מישורים: חיזוק כוח הלקוח על-ידי שקיפות בנתונים ופיתוח כלי השוואה; הסרת חסמי מעבר בתוך המערכת ומחוצה לה בין היתר באמצעות הבנקאות הפתוחה וטכנולוגיות חדשות; הסרת חסמי כניסה לשחקנים נוספים.
  • במסגרת צוות בינ-משרדי שהוקם לטובת הגברת התחרות במערכת הבנקאית בשיתוף עם משרד האוצר, מגבש הפיקוח מתווה רישוי חדשני ובו שלוש מדרגות רגולטוריות שיאפשר כניסת שחקנים נוספים למערכת. במסגרת זו, יינתנו לבנקים, בעלי היקף פעילות מצומצם, הקלות משמעותיות בדרישות ההון והנזילות, תינתן גמישות במודל העסקי ויצומצם הארביטראז' הרגולטורי לעומת רשויות פיקוח אחרות.

המפקח ציין: "המתווה המתגבש צפוי להגדיל את מספר השחקנים במערכת ולהגביר את התחרות וגם הגופים הקיימים ייאלצו לשפר את רמת השירות ולהוריד מחירים. עם זאת, כדי להמשיך ולשמור על יציבות המערכת, אין לאפשר מציאות בה גוף מגייס פיקדונות מהציבור ונותן אשראי מתוך פיקדונות אלו, אך לא פועל תחת רישיון בנקאי ורגולציה בנקאית מתאימה.

הפיקוח על הבנקים ימשיך במימוש יעדיו האסטרטגיים העיקריים שהם שמירה על יציבות המערכת וקידום ההוגנות של המערכת ללקוחותיה, לצד הגברת התחרות במערכת וניטור מתמיד של סביבת הסיכונים, לטובת הציבור ולהמשך שמירת אמון הציבור במערכת."