להודעה כקובץ word, לחץ כאן

להודעה כקובץ pdf, לחץ כאן

בנק ישראל פועל בשנים האחרונות לקידום הגישה למערכות התשלומים המבוקרות לנותני שירותי תשלום חוץ בנקאיים בעלי רישיונות ומאפשר לראשונה לגופים חוץ בנקאיים להשאיר כספים בלילה (Overnight) בבנק ישראל זאת בדומה לתאגידים הבנקאיים[1].

עד כה  נדרשו נותני שירותי התשלום החוץ בנקאיים בסוף כל יום עסקים להעביר את יתרותיהם במערכת זה"ב לתאגידים הבנקאיים ולהשיבן למערכת בבוקר יום העסקים הבא. תלות זו בבנקים המסחריים לא רק הגבילה את  התחרות בשוק התשלומים אלא גם יצרה סיכונים תפעוליים במערכת. המדיניות החדשה תצמצם את התלות של גופים אלו בבנקים המסחריים ובהתאמה את סיכוני הסליקה במערכת. ע"פ המדיניות שנקבעה, השארת הכספים בלילה תוגבל לסכום מקסימום ולא תישא ריבית וזאת בדומה לפרקטיקה שנקבעה באיחוד האירופי על ידי ה-ECB ובהתאמות הנדרשות לשוק בישראל[2].

המדיניות החדשה תיכנס לתוקף תוך כ- 30 יום ממועד פרסום הודעה זו[3].

מדובר בצעד נוסף כחלק ממדיניות ארוכת-טווח שמוביל בנק ישראל בשנים האחרונות, כמפקח על מערכות התשלומים, לעידוד התחרות בשוק התשלומים בישראל תוך שמירה על יציבותן ויעילותן של מערכות התשלומים.

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל: "הרחבת פעילות הגופים החוץ בנקאיים בבנק ישראל הינה צעד נוסף שמוביל בנק ישראל, כמפקח על מערכות התשלומים, לעידוד התחרות בשוק התשלומים תוך שמירה על יציבותו ויעילותו. האפשרות להחזקת יתרות overnight  לגופים חוץ-בנקאיים היא מהלך חשוב, העולה בקנה אחד עם ההתפתחויות הרגולטוריות בעולם. בנק ישראל ימשיך לפעול לקידום חדשנות, תחרות ופיתוח שוק התשלומים בישראל, תוך שמירה על יציבות ויעילות מערכת זה"ב ושוק התשלומים כולו.

 

עופר גולן, מנהל מחלקת מערכות תשלומים וסליקה:

"מדובר באבן דרך משמעותית, נוכח הפוטנציאל של הגופים החוץ בנקאיים להציע פתרונות תשלום מתקדמים וחדשניים, אשר עשויים להגביר את התחרות בשוק התשלומים, לייעל תהליכים עסקיים ולשפר את השירותים הפיננסיים לטובת ציבור הצרכנים ובתי העסק ולבסוף גם להוזיל את העלויות לצרכנים."

 

[1] יודגש, כי האפשרות להחזיק כספים overnight תחל ממועד כניסת המדיניות לתוקף ובכפוף להיערכות תפעולית נדרשת מצד הגופים.

[2] סכום המקסימום יחושב אחת לתקופה בהתאם להיקפי הסליקה של הגוף במערכת זה"ב.

[3] עד למועד זה יעודכנו כללי מערכת זה"ב בהתאם למדיניות שנקבעה.